Христо Христовdesebg.com Част 1: Вербуването на ЕГОРОВ“ Александър Василев Терзиев, бащата на

...
Христо Христовdesebg.com Част 1: Вербуването на ЕГОРОВ“ Александър Василев Терзиев, бащата на
Коментари Харесай

Христо Христов: Бащата на Васил Терзиев е ръководил агенти на ДС, донасял за студенти

Христо Христов

desebg.com

 

Част 1: Вербуването на „ ЕГОРОВ “

 

Александър Василев Терзиев, бащата на претендента за кмет на София от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “ Васил Терзиев, е управлявал конфиденциален помощник на Държавна сигурност, който е донасял сензитивна информация за задгранични студенти, разкриват архивни документи на Държавна сигурност, които desebg.com изследва и стартира публикуването им в актуалното писмено проучване.

     

Desebg.com напомня, че Васил Терзиев отхвърли да даде достъп на публицисти до документите в архива на Държавна сигурност на своите близки от Държавна сигурност, макар че обществено увери, че не се тормози от техни дейности в предишното.

Осветляването на активността щатните чиновници на тоталитарните комунистически служби, какъвто е бил татко му Александър Василев Терзиев, обаче може да стане посредством изследването на досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност, които Комисията разкрива от 2007 година до момента.

Тези архивни материали за лица с оповестена от самостоятелния държавен орган принадлежност към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия са налични по силата на закона за досиетата за всеки, който пожелае да се запознае с тях.

В досиетата на сътрудниците се съхранява значима информация за щатните чиновници, които са ги вербували, както и тези, които са ги управлявали.

В осведомителните масиви на Комисията по досиетата уеб сайтът desebg.com откри, че името на бащата на Васил Терзиев – Александър Василев Терзиев протича по две каузи на сътрудници на Държавна сигурност.

Първото от тях е на Петко Танев Димитров (р. 1946 г.).
Той е оголен като сътрудник на Окръжно ръководство на МВР-ДС – Бургас от 1981 година, след това конфиденциален помощник на Управление „ Научно-техническо разузнаване “ (УНТР) в Първо основно ръководство (ПГУ) на Държавна сигурност под псевдонима „ ЕГОРОВ “.

 

От 1983 година е повдигнат като нещатен чиновник на УНТР-ПГУ – категория „ действен служащ на публични начала “ (ОРОН).

Списък от досието на „ ЕГОРОВ “ на оперативните служащи, които са го управлявали. Сред тях е бащата на Васил Терзиев – Александър Терзиев по това време щатен чиновник в Управление „ Научно-техническо разузнаване “ в Първо основно ръководство на Държавна сигурност | Инфо: Comdos.

Един от неговите водещи офицери в научно-техническото разузнаване към ПГУ-ДС е точно Александър Василев Терзиев, който по това време е работил като щатен чиновник, офицер с чин капитан в Управление „Научно-техническо разузнаване".

Публично оповестяване на конфиденциален помощник „ ЕГОРОВ “

Принадлежност на Петко Димитров към Държавна сигурност е обявявана от Комисията по досиетата в три инспекции:

при инспекцията на шефовете и изпълнителните шефове, членовете на управителните и контролните препоръки на лечебните заведения през януари 2014 година в качеството му на член на Съвета на шефовете на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване – Бургас “ АД;

при инспекцията на ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, шефовете на филиали, шефовете на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши учебни заведения и университети – Бургаски университет " Проф. доктор Асен Златаров " през ноември 2014 година в качеството му на декан до 08.04.1993 година и зам.-ректор от 08.04.1993 година до 13.04.1995 г.;

 

при инспекцията на юридически лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклоняване от оповестените от Корпоративна комерсиална банка условия, които ползва към своите инвеститори, за интервал от две години преди датата на неплатежоспособността (съгласно лист, оповестен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките) през февруари 2018 година в качеството му на член на директорски орган (Съвет на директорите) на комерсиално сдружение по член 62, алинея 12, т. 2 от ЗКИ – " УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРО-ФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ-БУРГАС " АД.

Едно от решенията на Комисията по досиетата, с което е оповестена принадлежността на Петко Димитров към Държавна сигурност | Инфо: Comdos.

Основанията за оповестяването на неговата принадлежност към Държавна сигурност са собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, регистрирани от управлявали го щатни служители; документи от управлявали го щатни служители; регистрационна бланка, съдържащи се в персонално и в работно дело Ф1, а.е. 6733 – 4 тома; регистрационен дневник; картони – пример 1 – 2 бр. и пример 3.

Интересно е, че през декември 2011 година самият Петко Димитров е изискал от Комисията по досиетата да се ревизира какви материали има за него в архивите на Държавна сигурност и тогава самостоятелният държавен орган, претрупан с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, е открил неговата принадлежност към Държавна сигурност.

Тогава обаче не я е оповестил обществено, защото е поискана от самото лице и в тези случаи фактът на принадлежност не се огласява.

Това става през 2014 година, когато по силата на закона Петко Димитров попада в наложителните инспекции на управителните лица към другите държавни и публични организации в тази ситуация при инспекцията на лечебните заведения.

Оттам насетне материалите за него в Държавна сигурност са обществени. Те са изискани наскоро по реда на закона за публицистична активност от проверяващия публицист и основателна уеб страницата desebg.com Христо Христов.

Кой е Петко Димитров?

Петко Димитров е роден на 29 септември 1946 година в гр. Бургас. В изследване, което Държавна сигурност получава за него преди вербуването му, е посочено, че произлиза от работническо семейство. Завършва Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), Бургас (днес Университет „ Асен Златаров “, б.а.) през 1970 година Член е на Българска комунистическа партия.

След като изкарва казарма в Школата за запасни офицери във Враца постъпва на работа като химик към Научноизследователския бранш (НИС) в катедра „ Технология на силикатите “ при ВХТИ – Бургас.

От 1974 година е постоянен аспирант в същата катедра и със особено позволение на Държавният комитет за просвета и механически напредък (ДКНТП) е назначен за теоретичен помощник първа степен към НИС.

Работи върху дилемите на проблематичната лаборатория „ Високотемпературен безграничен синтез “. Изучава високотемпературните процеси в твърда фаза, ориентирани директно към приемането на моно и поликрастални материали, предопределени за задачите на електрониката, която по това време се счита за стратегическо направление в Народна република България.

Вербуването на конфиденциален помощник „ ЕГОРОВ “

Държавна сигурност подхожда към химика при започване на 1981 година В секретно предложение за вербовка на Петко Димитров за конфиденциален помощник на Държавна сигурност от отдел 01 Държавна сигурност (разузнавателен) на Окръжно ръководство МВР-ДС – Бургас от 2 февруари 1981 година се показва:

„ Във връзка с създаването и проучването на нужният ни интересуващ контингент във ВХТИ Бургас, както на български, по този начин и на други страни, се усеща нуждата от вербовката на нова агентура с въздействие и престиж и езикови благоприятни условия.

От изучаваните лица уместно се явява лицето Петко Димитров, владеещ британски език, помощник във ВХТИ Бургас със съществени научни разработки, в това число и някои на секретна тематика, отговарящ за задграничните студенти в института.

С лицето има открити оперативни контакти. Подаваната от него информация ни дава опция да получаваме наводки, както от средите на задграничните студенти, а по този начин също и за подобаващи лица по линия на отдел 5 Първо главно управление (на ДС) [отдел „ Н “, нелегали, б. а.]. С негова помощ се провежда работата по наблюдението и оказване на въздействие върху обект на Дело за оперативна проверка „ Фермера “.

Към органите на Държавна сигурност се отнася с почитание и изразено предпочитание да им оказва помощ в тяхната активност. “

От персоналното дело на Петко Димитров излиза наяве, че той е вербуван на 4 февруари 1981 година „ по метода на последователното привличане на идейно-политическа основа “.

На срещата вербовчиците му оферират „ съдействието от името на Окръжно ръководство на МВР-ДС Бургас да има дълготраен нескончаем темперамент “ и рапортуват, че „ претендентът отговори утвърдително “.

Той е предизвестен, че това съдействие е на негласна основа. Дадена му е опция самичък да си уточни псевдонима и „ след малко планиране същият избра „ ЕГОРОВ “.

Новопридобитият конфиденциален помощник е стихотворец на управление на оперативния служащ Иван Кенов от отдел 01 на ОУ-МВР-ДС Бургас.

Студентите във ВХТИ Бургас – основна цел на „ ЕГОРОВ “

Студентите от ВХТИ Бургас стават основна цел на „ ЕГОРОВ “. Той е употребен от Държавна сигурност, с цел да подава наводки за тях, защото има директно наблюдаване върху младежите и ги познава персонално.

Наводка (сигнал, рус.) е русизъм, термин, употребен от руското разузнаване. По създание съставлява събиране и предаване на тайните служби от страна на сътрудника на сензитивна информация за лица, които биха представлявали интерес, в тази ситуация за Държавна сигурност.

Тази сензитивна информация е изключително скъпа за репресивния уред на комунистическите служби, тъй като могат да я употребяват за напиването на верния метод към обещано лице, а постоянно и посредством нея могат да склонят въпросното лице към вербовка.

Кръгът на тази сензитивна информация е необятен – от фамилно състояние, до пристрастености на изучаваното лице, в това число от полов темперамент, недостатъци и зависимости (алкохол, хазарт и др.), до ползи и контакти/връзки на лицето с други лица, представляващи интерес, да вземем за пример с значим статус в обществото, лица, заемащи значими позиции в съответна институция или такива, които пътуват в чужбина, не на последно място и събиране на информация за политически възгледи на лицето и прочие

Често информацията от „ наводката “ може да съдържа и компрометиращи данни, като осъществяване на противозаконни дейности или покупко-продажби и други, която Държавна сигурност да употребява за своите цели.

Куп доноси за студенти

От досието на „ ЕГОРОВ “ излиза наяве, че Държавна сигурност го употребява тъкмо за това. Ценното при него, което Държавна сигурност не пропуща да употребява интензивно, е, че нейният конфиденциален помощник от 1974 година дава отговор за задграничните студенти във ВХТИ Бургас.

През 1982 година с решения на Ректорския и Академичния съвет е назначен за зам.-декан по идейно-възпитателната активност на факултета за задгранични студенти. Идеална почва за високо патриотична „ разследваща “ активност, които и през днешния ден някои настояват, че Държавна сигурност е правила.

Така да вземем за пример той донася информация на Държавна сигурност по дело за оперативна инспекция (ДОП) „ Фермера “, която Държавна сигурност Бургас води. Проверката е формирана против нигерийски студент, за който се твърди, че е направил „ непристойни прояви “ (в досието на „ ЕГОРОВ “ не е посочено в какво се показват те и за какво е било належащо Държавна сигурност да го следи, в случай че при осъществено закононарушение би трябвало да бъде разследван и предаден на съд, който да откри виновността му или неговата невинност).

Тук би трябвало да се уточни, че Държавна сигурност не се свени да прикрие осъществени закононарушения, в случай че се контракти с техния причинител да склони да стане неин сътрудник.

Друго „ огромно разследващо “ сведение, което „ ЕГОРОВ “ събира от младежите във ВХТИ се отнася за желанието на студент от Иран да си купи… автомобил.

В мрежата на „ ЕГОРОВ “ попадат още студент от Бангладеш, както и цели шест студенти от Гърция, членове на Гръцката комунистическа партия, за които той предава наводки на Държавна сигурност.

Работата на секретния помощник е толкоз харесана от Държавна сигурност Бургас, че тя замисля той да построи резидентурна група във ВХТИ, която да опасва, управлява и уголемява цялата агентурна мрежа във висшето образователно заведение. До това не се стига, тъй като „ ЕГОРОВ “ е трансфериран на управление на научно-техническото разузнаване в Първо основно ръководство на Държавна сигурност.

Капитан Александър Терзиев поема като водещ офицер „ ЕГОРОВ “

Първоначално неговото управление в Научно-техническо разузнаване е поето от оперативния служащ Станой Тошев. В края на месец май 1983 година конфиденциален помощник „ ЕГОРОВ “ е предаден от ОР Тошев на „ връзка и управление “ на оперативния служащ Александър Терзиев, капитан в Управление „Научно-техническо разузнаване" на ПГУ-ДС.

Първата среща сред двамата се организира в сладкарница „ Кристал “ в София.

В строго секретна информация по отношение на: Проведена среща със Секретен сътрудник „ ЕГОРОВ “ новият му водещ офицер рапортува:

„ В извършената сказка „ ЕГОРОВ “ описа за неговата работа в Бургаския Химико-технологически институт, като в детайли ме осведоми за отговорностите му на зам.-декан по работата с задграничните студенти. По негови данни в института се образоват към 260 студенти от други страни… В своята ежедневна работа „ ЕГОРОВ “ поддържа непрекъснати контакти с задграничните студени, както и с преподавателите им по български език. По този метод той има опция от близко непосредствено или посредством преподавателите да ги учи във връзка с персонални и настоятелен качества, да събира цялостна информация за техния генезис, убеждения и прочие “

От този откъс излиза наяве, че в събирането на информация към този момент са включени и преподавателите, от които „ ЕГОРОВ “ явно е събирал информация за студентите „ на мрачно “, т.е. без преподавателите да знаят, че зам.-декана Петко Димитров в действителност донася за казаното от тях на Държавна сигурност.

Строго секретна информация от капитан Александър Терзиев за извършена среща с „ ЕГОРОВ “ от май 1983 година, на която секретният помощник му е трансфериран и той става негов водещ офицер | Инфо: Comdos.

ОР Александър Терзиев акцентира:

„ Всичко това основава доста подобаваща легендирана [прикрита, б. а.] опция „ ЕГОРОВ “ да работи с лица, представляващи интерес за Научно-техническо разузнаване за тяхната разработка, вербовка и потребление в вероятност в развитите буржоазен страни, където доста от студентите имат намерение да търсят работа. “

Новият водещ офицер на „ ЕГОРОВ “ Александър Терзиев заключава:
„ Неговата месторабота и съответните му служебни отговорности разкриват богати разследващи благоприятни условия за работа по линия на Управление „Научно-техническо разузнаване" по задгранични студенти, които могат да бъдат построени като перспективни сътрудници. “

Каква по-добра опция може Държавна сигурност да има от тази да получава основни наводки от своя конфиденциален помощник, които да употребява за вербуването на младежи и то не вербовките да стават при нараснали компликации и рискове в чужбина, а напълно умерено и следено в самата Народна република България, където такива проблеми автоматизирано отпадат!

Строго конфиденциален акт за изразходвани средства по „ оперативни съображения “ от първата си среща със секретния помощник „ ЕГОРОВ “, завършен и подписан от водещия му офицер Александър Терзиев | Инфо: Comdos.

За да бъде насърчен секретният помощник и да се почувства важен в своята „ разследваща “ активност капитан Александър Терзиев предлага „ ЕГОРОВ “ да бъде нараснал и повдигнат за Оперативен работник на обществени начала (оперативен служащ на публични начала, форма, която Държавна сигурност ползва в своята агентурна дейност). От този миг нататък „ разследващата “ активност на „ ЕГОРОВ “ по студените във ВХТИ става финансово подплатена –
бонус от Управление „Научно-техническо разузнаване" на ПГУ-ДС.

Забележка: Още дни преди тази обява журналистът Христо Христов се обърна към Васил Терзиев с молба да му даде контакт с татко му Александър Терзиев за възможен коментар или позиция, в случай че той желае да направи такива, защото това е негово право. Към момента на обявата журналистът не е получил отговор. Сайтът desebg.com остава отворен за издание на позицията на Александър Терзиев във връзка документалното проучване, описващо неговата активност като щатен помощник на Управление „Научно-техническо разузнаване" в ПГУ-ДС и водещ офицер на сътрудници (секретни сътрудници), чиято принадлежност към тоталитарните комунистически служби е  публично разкрита от Комисията по досиетата.

 

Очаквайте продължение

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР